διαλειμματική νηστεία

Η Διαλειμματική νηστεία και όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα νέο μοντέλο δίαιτας το οποίο τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας όλο και περισσότερο. Για ποιό λόγο όμως;

Τα νούμερα δείχνουν ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας ολοένα  και αυξάνονται. Φυσικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας, το 2022 περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ήταν παχύσαρκοι. Tο νούμερο αυτό δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Εξαιτίας των παραπάνω δυσοίωνων στατιστικών, ανακαλύπτονται συνεχώς όλο και περισσότερα μοντέλα διατροφής ενεργειακού περιορισμού. Ο στόχος φυσικά είναι η απώλεια ή η οριοθέτηση του βάρους. Ορισμένα από αυτά τα διατροφικά πρότυπα (αναφερόμενα και ως “διάσημες δίαιτες”) είναι, η κετογονική δίαιτα, η δίαιτα Ducan, η δίαιτα Atkins, η παλαιολιθική δίαιτα, η δίαιτα της επίπεδης κοιλιάς και πολλές ακόμα.

Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο, στο οποίο πραγματοποιούνται κύκλοι περιόδων, όπου διακόπτεται ή περιορίζεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού για ορισμένες ώρες ή μέρες.

Μετά από αυτό το διάσημα διακοπής ή περιορισμού, μπορεί αυτός που την ακολουθεί να φάει κανονικά. Ακολούθως θα αναφερθούν οι κυριότεροι τύποι και ποια τα κυριότερα σχήματα της διαλειμματικής νηστείας.

Εναλλασσόμενη νηστεία ή νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες (Alternate-Day Fasting)

Ο συγκεκριμένος τύπος διαλειμματικής νηστείας απαιτεί πλήρη αποχή από οτιδήποτε μπορεί να περιέχει θερμίδες για μια ολόκληρη μέρα.

Την επόμενη μέρα, επιτρέπεται φυσικά, η ελεύθερη κατανάλωση τροφής. Βεβαίως, δεν απαγορεύεται κατά τις ημέρες της αποχής, η κατανάλωση ροφημάτων με μηδενικές θερμίδες. Αυτά μπορούν να είναι σκέτος καφές, το σκέτο τσάι η το ζελέ χωρίς ζάχαρη.

Τροποποιημένη διαλειμματική νηστεία (Modified Fasting)

Σε αυτόν τον τύπο απαιτείται σημαντική μείωση των  θερμίδων κατά τις ημέρες της νηστείας.

Tο σχήμα 5:2 που είναι το πιο σύνηθες σε αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει, για δύο μη συνεχόμενες μέρες (π.χ. Τρίτη Παρασκευή) αρκετά μειωμένη κατανάλωση θερμίδων οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών.

Όπως στον πρώτο τύπο διαλειμματικής νηστείας, έτσι και σε αυτόν, τις υπόλοιπες ημέρες που δεν ακολουθούμε νηστεία, μπορούμε να φάμε κανονικά.

Χρονικά περιορισμένη πρόσληψη τροφής (intermittent fasting)

Ο συγκεκριμένος τύπος διαλειμματικής νηστείας, ακολουθείται πιο συχνά από όλους τους άλλους τύπους.

Το δημοφιλέστερο σχήμα από αυτόν τον τύπο είναι το 16:8 όπου για 16 ώρες δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και ποτού (με μικρή η μεγάλη θερμιδική πυκνότητα). Τις υπόλοιπες 8 ώρες επιτρέπεται η κανονική σίτιση.

Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Η  διαλειμματική νηστεία σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους η οποία συνοδεύεται με απώλεια λίπους και σταθερή η μικρή απώλεια μυϊκής μάζας. Επίσης παρουσιάζεται βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ με μείωση της ολικής και κακής (LDL) χοληστερόλης, την αύξηση της καλής (HDL) χοληστερόλης και την μείωση των τριγλυκεριδίων.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι η διαλειμματική δίαιτα μειώνεις τις πιθανότητες να εμφανιστούν καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ συμβάλει στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μειονεκτήματα

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η διαλειμματική νηστεία είναι ένα μοντέλο διατροφής αρκετά περιοριστικό.

Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη πείνα, εκνευρισμό, δυσανασχέτηση και δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθιστώντας τελικά την προσπάθεια ρύθμισης βάρους μια επίπονη διαδικασία.

Πέραν των παραπάνω η διαλειμματική νηστεία δεν θα πρέπει να ακολουθείται από:

  • Εγκύους και θηλάζουσες
  • Παιδιά και εφήβους που βρίσκονται στην ανάπτυξη
  • Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που ορίζει την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες
  • Όσους έχουν τάση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών
  • Άτομα με γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Υπερέχει τελικά η διαλειμματική νηστεία σε σχέση με την κλασικού τύπου διατροφή-δίαιτα;

Οι περισσότερες έρευνες φαίνεται να καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους σε σχέση με την κλασικού τύπου δίαιτα. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχουν και μεγάλες διαφορές στην απώλεια λίπους.

Το γεγονός αυτό, μας επιβεβαιώνει, ότι μια προσπάθεια ρύθμισης βάρους, καθορίζεται από το ισοζύγιο ενέργειας. Για να υπάρξει δηλαδή απώλεια βάρους θα πρέπει η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη να είναι χαμηλότερη της ενεργειακής δαπάνης ώστε να δημιουργηθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο.

Μια μεσογειακού τύπου διατροφή, σε σωστές ποσότητες, τις σωστές ώρες και μέρες, τα σωστά χρονικά διαστήματα και φυσικά χωρίς ακραίες στερήσεις αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη της καλής υγείας και την ευκολότερη οριοθέτηση του σωματικού βάρους.

Συμπερασματικά

Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα φαίνεται ότι η διαλειμματική νηστεία εμφανίζει μια αρκετά καλή αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, αυτή συνοδεύεται από μείωση του λίπους και διατήρηση ή μικρή μείωση της άλιπης μάζας σώματος.

Παρουσιάζει επίσης και πιθανά οφέλη στην υγεία τα οποία σχετίζονται με το λιπιδαιμικό προφίλ και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, γίνεται σαφές, ότι δεν υπερτερεί σε σχέση με την κλασικού τύπου διατροφή σε αυτά τα δύο σημεία.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να κρατήσουμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος και το κάθε σώμα είναι διαφορετικά. Συνεπώς, χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση για την επιλογή του κατάλληλου διατροφικού μοντέλου. Η παρακολούθηση από έναν επαγγελματία Διαιτολόγο Διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια σωστή καθοδήγηση του ενδιαφερόμενου.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη

Αναρωτιέστε ποιό είναι το μοντέλο της διατροφής που αρμόζει καλύτερα σε εσάς; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας και να ξεδιαλύνω τις απορίες σας.

Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος Διαιτολόγος στο Παλαιό Φάληρο και πιστοποιημένος Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών. Διατηρώ νόμιμο Διαιτολογικό γραφείο και μπορούμε να συνεργαστούμε δια ζώσης η διαδικτυακά όπου και να βρίσκεστε.

Η φιλοσοφία μου σχετικά με την διατροφή είναι ότι “Το σώμα δεν χρειάζεται δίαιτα ή στέρηση, χρειάζεται Τροφή για… Θρέψη!”  και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Διαβάστε ακόμα

Σχετικά άρθρα